Ακρωτήρι: Ένας καλά κρυμμένος θησαυρός του προϊστορικού πολιτισμού στη Σαντορίνη

Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Ακρωτηρίου έχουν αποκαλύψει ένα καλά κρυμμένο θησαυρό του προϊστορικού πολιτισμού στη Σαντορίνη (Θήρα). Ο οικισμός αυτός ήταν από τους πιο σημαντικούς στο Αιγαίο Πέλαγος και τον τότε γνωστό κόσμο πίσω στο 20ο αιώνα π.Χ.. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως, μια πληθώρα αντικειμένων από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του Ακρωτηρίου που αποδεικνύουν την παραδοχή ότι ο πολιτισμός που άνθισε στην περιοχή ήταν σημαντικός. Η τέλεια οργανωμένη δομή των κτιρίων, το αναπτυγμένο σύστημα αποχέτευσης, οι τοιχογραφίες που βρέθηκαν καθώς και οι διακοσμήσεις που είναι εμπλουτισμένες με εισαγόμενα υλικά και στοιχεία από άλλες περιοχές, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Ακρωτήρι ήταν μια εξαιρετική τοποθεσία στο χρόνο.

Συνεχής σεισμική δραστηριότητα

Το Ακρωτήρι έπαψε να κατοικείται λόγω της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, τον 17ο αιώνα π.Χ.. Όπως έχει αναφερθεί, ο πληθυσμός του Ακρωτηρίου είχε καταφέρει να διαφύγει από τον οικισμό πριν από την καταστροφή που ακολούθησε την έκρηξη του ηφαιστείου με τους μεγάλους σεισμούς και τα τσουνάμι ως συνεπακόλουθα. Πράγματι, δεν υπάρχουν ανθρώπινα λείψανα που να βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι και αυτό είναι η πιο εύγλωττη απόδειξη ότι οι άνθρωποι είχαν λάβει υπόψη τους τις προειδοποίησεις. Ωστόσο, υπάρχουν άφθονα ευρήματα που αποκαλύπτουν ότι οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου είχαν την πρόθεση να επιστρέψουν εκεί μετά τους σεισμούς. Ανάμεσα στα ερείπια, βρέθηκαν αποδείξεις πολλών προστατευτικών μέτρων που έλαβαν για να διατηρήσουν τα κτίρια και τα υπάρχοντά τους ανέπαφα.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος στο Ακρωτήρι

Ακόμα κι αν οι ηφαιστειακές εκρήξεις είχαν κάνει αδύνατη την επιστροφή των κατοίκων του Ακρωτηρίου στον οικισμό τους, είχαν ευεργετική συνεισφορά για τη διατήρηση των ευρημάτων ώστε αυτά να μείνουν προστατευμένα από τον χρόνο. Έτσι, στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, υπάρχουν πολλά ευρήματα να δείτε. Είναι σίγουρα μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε το μεγαλείο του παλιού οικισμού, να ανακαλύψετε το πόσο ευημερούσε και ότι ήταν ένα από τα κέντρα με τη μεγαλύτερη δύναμη στο Αιγαίο. Το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη, σας περιμένει για να σας αποκαλύψει τα αρχαία μυστικά του!

Share
back to top